Bardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste.
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- półtorej szklanki mleka
- pól szklanki wody niegazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej, posmarowanej delikatnie olejem.
Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej.
Życzę smacznego.
Na moim blogu zamierzam opisywać potrawy polskie i z różnych stron świata. Będą to przepisy stare sprawdzone jak i te które pierwszy raz będę przyrządzać.
wtorek, 30 kwietnia 2013
niedziela, 28 kwietnia 2013
Magiczne ciasto czekoladowe
Bardzo często pojawia się Magiczne ciasto, ale zawsze w wersji waniliowej gdy zobaczyłam na blogu Bake&Taste w wersji czekoladowej w końcu postanowiłam sama spróbować. Ciasto rzeczywiście się rozwarstwia i chociaż u mnie nie widać w dwóch ostatnich takiej różnicy w warstwach bo być może dlatego że miałam większą blachę niż w przepisie to ciasto i tak jest przepyszne i szybko znika.
Magiczne ciasto czekoladowe
Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego
- 65 g mąki
- 50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu
- 1/2 l ciepłego mleka
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Magiczne ciasto czekoladowe
Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego
- 65 g mąki
- 50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu
- 1/2 l ciepłego mleka
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg 140).
Żółtka porządnie ucieramy z cukrem i wodą, po czym dodajemy esencję waniliową oraz masło i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie
do masy wlewamy powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodajemy ubitą
pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodajemy jedną czy
dwie łyżki piany i mieszamy - i tak do zużycia całej.
Formę 20x20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie
przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około godziny. Wyjmujemy ciasto, gdy cały wierzch jest już ścięty i lekko
zarumieniony. Po upieczeniu trzymamy ciasto około godziny przy zamkniętym
piekarniku, a po tym czasie studzimy już przy uchylonym. Wystudzone ciasto
wstawiamy na kilka godzin/na noc do lodówki. Przechowujemy w lodówce lub temp.
pokojowej.
Ja nie miałam formy w podanym wymiarze i użyłam 21x26 i dlatego mam niższe ale też smaczne.
Życzę smacznego.
sobota, 27 kwietnia 2013
Kiełbaska z wiosennymi dodatkami
Niedawno był dzień śniadania, a że ja lubię dobrze zjeść to i tym razem było pożywne śniadanko a i do tego zdrowe.
Kiełbaska z wiosennymi dodatkami
Składniki:
- 2 kiełbaski wiejskie
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki małosolne
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy, ogórki małosolne kroimy na ćwiartki, pomidorki koktajlowe na połówki, rzodkiewkę na drobniutkie ćwiartki a szczypiorek szatkujemy.
Kiełbasę po ugotowaniu przekładamy na talerz, dodajemy ogórki, pomidorki i rzodkiewkę. Warzywa posypujemy szczypiorkiem, solą, pieprzem i tak o to mamy pożywne i zdrowe śniadanie które podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego.
Kiełbaska z wiosennymi dodatkami
Składniki:
- 2 kiełbaski wiejskie
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki małosolne
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy, ogórki małosolne kroimy na ćwiartki, pomidorki koktajlowe na połówki, rzodkiewkę na drobniutkie ćwiartki a szczypiorek szatkujemy.
Kiełbasę po ugotowaniu przekładamy na talerz, dodajemy ogórki, pomidorki i rzodkiewkę. Warzywa posypujemy szczypiorkiem, solą, pieprzem i tak o to mamy pożywne i zdrowe śniadanie które podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego.
piątek, 26 kwietnia 2013
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;)
za co bardzo dziękuję:)
Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w
ramach uznania
za "dobrze wykonaną robotę" Jest przyznawana dla
blogów o mniejszej liczbie
obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po
odebraniu
nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od
osoby, która Cię
nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich
o tym) oraz
zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię
nominował.
Pytania od Dusi
1. Skąd pomysł na prowadzenie bloga? :)
Już od dłuższego
czasu o tym myślałam, bo zdarzało mi się coś zrobić dobrego i zgubić przepis,
a dzięki blogowi będę miała wszystkie razem
a dzięki blogowi będę miała wszystkie razem
2. Ulubione danie na obiad?
żadne wyszukane,
ogórkowa z ryżem na żeberkach
3. Najważniejsze w życiu jest...?
miłość, rodzina, szacunek
4. Najlepsze danie z
kuchni polskiej ?
pierogi
5. Gotowanie czy smażenie?
smażenie
6. Bez czego nie wychodzisz z domu?
bez portfela
7.Kawa czy herbata?
herbata
8. Twoje motto?
Carpe diem
9. Ulubiona pora roku?
zima
10. Napoje gazowane czy niegazowane?
niegazowane,
najlepiej świeże soki
11. Od jak dawno gotujesz?
gotuję od 10 lat
Moje pytania
1. Wolisz gotować czy piec ciasta?
2. Twoje ulubione ciasto?
3. Co lubisz jeść na śniadanie?
4. Jakie najbardziej lubisz zwierzątko?
5. Czym się kierujesz w życiu?
6. Najpiękniejsze miejsce w Polsce?
7. Kraj który chcesz odwiedzić?
8. Czego nigdy nie zjesz?
9. Twój ulubiony program kulinarny?
10. Kucharz którego cenisz?
11. Jaką najbardziej lubisz kuchnie oprócz Polskiej?
Osoby które nominuję :
czwartek, 25 kwietnia 2013
Chrupiące udka z kurczaka
Gdy gotujemy rosół zostają nam czasami udka, wtedy najlepiej zjeść je w panierce, smażone na oleju.
Chrupiące udka z kurczaka
Składniki:
- 2 udka ugotowane np. z rosołu
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Udka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Wlewany olej na patelnie, gdy będzie gorący kładziemy na patelnie i obsmażamy z każdej strony.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Życzę smacznego.
Chrupiące udka z kurczaka
Składniki:
- 2 udka ugotowane np. z rosołu
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Udka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Wlewany olej na patelnie, gdy będzie gorący kładziemy na patelnie i obsmażamy z każdej strony.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.
wtorek, 23 kwietnia 2013
Camembert w panierce
Dziś coś bardzo szybkiego do przygotowania czyli Camembert w panierce, nie jest to lekka potrawa ale za to przepyszna.
Camembert w panierce
Składniki:
- 2 Camemberty
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Serek moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną.
Życzę smacznego.
Camembert w panierce
Składniki:
- 2 Camemberty
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Serek moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną.
Życzę smacznego.
niedziela, 21 kwietnia 2013
Marchewka glazurowana
Marchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs
Marchewka glazurowana
Składniki:
- 500 g marchewki
- łyżeczka warzywka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew nie była zakryta). Przyprawiamy warzywkiem i gotujemy do miękkości jednocześnie całkowicie odparowując wodę. Dodajemy masło, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, miód i wszystko razem mieszamy aby powstały sos pokrył całą marchewkę i podsmażamy aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.
Jeżeli w garnku w którym gotowaliśmy może się nam przypalić to przed dodaniem pozostałych składników marchewkę przekładamy na patelnie.
Tak przygotowana marchewka jest dobrym dodatkiem różnego rodzaju mięs.
Życzę smacznego.
Marchewka glazurowana
Składniki:
- 500 g marchewki
- łyżeczka warzywka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew nie była zakryta). Przyprawiamy warzywkiem i gotujemy do miękkości jednocześnie całkowicie odparowując wodę. Dodajemy masło, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, miód i wszystko razem mieszamy aby powstały sos pokrył całą marchewkę i podsmażamy aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.
Jeżeli w garnku w którym gotowaliśmy może się nam przypalić to przed dodaniem pozostałych składników marchewkę przekładamy na patelnie.
Tak przygotowana marchewka jest dobrym dodatkiem różnego rodzaju mięs.
Życzę smacznego.
sobota, 20 kwietnia 2013
Gulasz z pęczakiem
Dawno nie miałam w domu gulaszu, więc postanowiłam zrobić z kaszą pęczak. Jest to tradycyjny gulasz bez żadnych udoskonaleń.
Gulasz z pęczakiem
Składniki:
- szklanka kaszy pęczak
- 500 g łopatki
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- mąka
- łyżka masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę pęczak płuczemy, gotujemy w proporcji 1:3 z wodą, solą i łyżką masła do momentu odparowania wody. Ugotowaną zawijamy w gazety i koc na min. godzinę aby doszła.
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oprószamy mąką, smażymy na oleju na złoty kolor. Tak usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i w paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Pokrojoną w piórka cebulę smażymy na patelni po mięsie, dodajemy do garnka z mięsem. Wszystko razem dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i dusimy 5 minut.
Podajemy z przygotowaną wcześniej kaszą i ogórkiem kiszonym.
Życzę smacznego.
Gulasz z pęczakiem
Składniki:
- szklanka kaszy pęczak
- 500 g łopatki
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- mąka
- łyżka masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę pęczak płuczemy, gotujemy w proporcji 1:3 z wodą, solą i łyżką masła do momentu odparowania wody. Ugotowaną zawijamy w gazety i koc na min. godzinę aby doszła.
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oprószamy mąką, smażymy na oleju na złoty kolor. Tak usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i w paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Pokrojoną w piórka cebulę smażymy na patelni po mięsie, dodajemy do garnka z mięsem. Wszystko razem dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i dusimy 5 minut.
Podajemy z przygotowaną wcześniej kaszą i ogórkiem kiszonym.
Życzę smacznego.
środa, 17 kwietnia 2013
Duszona papryka z jajkiem
Gdy pierwszy raz usłyszałam o duszonej papryce z jajkiem, wydawało mi się że będzie to dziwne połączenie w takich proporcjach. Po spróbowaniu siedem lat temu bardzo często gości u mnie w domu, jest moim lubionym śniadaniem.
Duszona papryka z jajkiem
Składniki
- 3 papryki
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- łyżeczka warzywka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy w paski.
Dusimy na łyżce masła z dodatkiem warzywka aż papryka będzie miękka.
Dodajemy resztę masła, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem mieszamy i smażymy aż jajka się zetną.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego.
Duszona papryka z jajkiem
- 3 papryki
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- łyżeczka warzywka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy w paski.
Dusimy na łyżce masła z dodatkiem warzywka aż papryka będzie miękka.
Dodajemy resztę masła, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem mieszamy i smażymy aż jajka się zetną.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego.
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Pizza z sosem mięsnym
Wszyscy chociaż raz robili w domu pizzę, zawsze smarowana jest sosem pomidorowym, ja zrobiłam dziś trochę inny i bardziej treściwy, a efekt rewelacyjny.
Pizza z sosem mięsnym
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 ml wody
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Pozostałe składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- salami
- 100 g sera żółtego Gouda
- ser mozzarella żółty tarty 1 op.
- ser mozzarella 1 kulka
- pomidor świeży
- pomidory w puszce krojone
- szklankę przecieru pomidorowego
- mała cebula
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- oliwa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto do pizzy mieszamy i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Po tym czasie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do lubianej przez nas grubości i przekładamy na blachę do pieczenia. W brzeg ciasta zawijamy ser żółty pokrojony w słupki.
Mięso podsmażamy na oliwie z przyprawami i posiekaną cebulą, dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Wszystko razem dusimy chwilę,tak przygotowany sos przekładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równą warstwę. Całość posypujemy tartą mozzarellą i układamy na wierzch salami, pokrojonego w plastry pomidora i pokrojoną mozzarellę, całość posypujemy oregano.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach około 15-20 min.
Życzę smacznego.
Pizza z sosem mięsnym
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 ml wody
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Pozostałe składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- salami
- 100 g sera żółtego Gouda
- ser mozzarella żółty tarty 1 op.
- ser mozzarella 1 kulka
- pomidor świeży
- pomidory w puszce krojone
- szklankę przecieru pomidorowego
- mała cebula
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- oliwa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto do pizzy mieszamy i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Po tym czasie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do lubianej przez nas grubości i przekładamy na blachę do pieczenia. W brzeg ciasta zawijamy ser żółty pokrojony w słupki.
Mięso podsmażamy na oliwie z przyprawami i posiekaną cebulą, dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Wszystko razem dusimy chwilę,tak przygotowany sos przekładamy na rozwałkowane ciasto, rozsmarowujemy równą warstwę. Całość posypujemy tartą mozzarellą i układamy na wierzch salami, pokrojonego w plastry pomidora i pokrojoną mozzarellę, całość posypujemy oregano.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach około 15-20 min.
Życzę smacznego.
sobota, 13 kwietnia 2013
Kotlety z polędwiczki duszone na marchewce
Polędwiczkę można robić na wiele sposobów, ja robiłam tradycyjne kotlety w panierce, po upieczeniu duszone na marchewce. W ten sposób można robić również karczek i schabowy.
Kotlety z polędwiczki duszone na marchewce
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g marchewki
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- majeranek
- oliwa
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- natka pietruszki
Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia.
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy na kotlety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Sól, pieprz, płatki chilli, drobno pokrojony czosnek, rozmaryn, majeranek i oliwę mieszamy w miscę aby uzyskać gładką marynatę, nacieramy nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę( tak przygotowane mięso można na całą noc zostawić w lodówce).
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą poniżej wysokości marchwi doprawiając Vegetą.
Przygotowane mięso obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu przekładamy kolejno na wierzch marchewki i dusimy około pół godziny aż marchewka będzie miękka. Kotlety wyjmujemy a marchewkę zagęszczamy zasmażką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Życzę smacznego.
Kotlety z polędwiczki duszone na marchewce
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g marchewki
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- majeranek
- oliwa
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- natka pietruszki
Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia.
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy na kotlety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Sól, pieprz, płatki chilli, drobno pokrojony czosnek, rozmaryn, majeranek i oliwę mieszamy w miscę aby uzyskać gładką marynatę, nacieramy nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę( tak przygotowane mięso można na całą noc zostawić w lodówce).
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą poniżej wysokości marchwi doprawiając Vegetą.
Przygotowane mięso obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu przekładamy kolejno na wierzch marchewki i dusimy około pół godziny aż marchewka będzie miękka. Kotlety wyjmujemy a marchewkę zagęszczamy zasmażką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Życzę smacznego.
środa, 10 kwietnia 2013
Crumble z brzoskwiniami
Istnieje wiele przepisów na Crumble, po spróbowaniu myślę że ten jest najlepszy. Kruszonka jest nie tylko na wierzchu jak w większości przepisów i dzięki temu zmienia się jej smak.
Crumble z brzoskwiniami
Składniki:
Kruszonka:
- 25 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru brązowego
12,5 dkg masła
Nadzienie:
- 80 dkg brzoskwiń
- 10 dkg cukru brązowego
- 10 dkg cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i pokrojonym masłem najlepiej w misce. 2/3 ciasta wyłożyć do formy 24 cm i mocno docisnąć do spodu i boków.
Owoce pokroić, włożyć do garnka, dodać cukier i odrobinę wody, dusić około 3 min. Po odcedzeniu wyłożyć na ciasto(bez wody) i posypać resztą kruszonki.
Piec około 35 min. w temperaturze 175 stopni na złotobrązowy kolor.
Podawać gorące z lodami i bitą śmietaną.
Zamiast świeżych brzoskwiń dałam z puszki, w takim przypadku trzeba dać o połowę mniej cukru do owoców.
Takie Cramble można przygotować z dowolnymi owocami.
Życzę smacznego
Crumble z brzoskwiniami
Składniki:
Kruszonka:
- 25 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru brązowego
12,5 dkg masła
Nadzienie:
- 80 dkg brzoskwiń
- 10 dkg cukru brązowego
- 10 dkg cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i pokrojonym masłem najlepiej w misce. 2/3 ciasta wyłożyć do formy 24 cm i mocno docisnąć do spodu i boków.
Owoce pokroić, włożyć do garnka, dodać cukier i odrobinę wody, dusić około 3 min. Po odcedzeniu wyłożyć na ciasto(bez wody) i posypać resztą kruszonki.
Piec około 35 min. w temperaturze 175 stopni na złotobrązowy kolor.
Podawać gorące z lodami i bitą śmietaną.
Zamiast świeżych brzoskwiń dałam z puszki, w takim przypadku trzeba dać o połowę mniej cukru do owoców.
Takie Cramble można przygotować z dowolnymi owocami.
Życzę smacznego
poniedziałek, 8 kwietnia 2013
Kluski lane
Na niedzielny obiad rosół i zamiast makaronu tym razem były kluski lane, bardzo dobrze smakują też w pomidorowej jaki w zapiekankach.
Kluski lane
Składniki:
- 80 g mąki
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy ciasto do woreczka w którym robimy niewielki otwór w dolnym rogu. Wlewamy cienkim strumieniem na wrzącą wodę lub zupę. Gotujące się ciasto ostrożnie mieszamy. Po chwili gotowe przelewamy na durszlak.
Życzę smacznego.
Kluski lane
Składniki:
- 80 g mąki
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy ciasto do woreczka w którym robimy niewielki otwór w dolnym rogu. Wlewamy cienkim strumieniem na wrzącą wodę lub zupę. Gotujące się ciasto ostrożnie mieszamy. Po chwili gotowe przelewamy na durszlak.
Życzę smacznego.
piątek, 5 kwietnia 2013
Zupa pomidorowa
Większość z nas lubi zupę pomidorową, najlepsza jest latem gdy można dodać dużą ilość świeżych pomidorów, o tej porze roku zastępuje je pomidorami z puszki.
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- przecier pomidorowy 500 ml
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- bulion
- olej
- śmietana
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobne plasterki i dusimy do miękkości na oleju. Gotujemy bulion i dodajemy uduszoną cebulę, pomidory w puszce, przecier i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem, bardzo dobra jest również z ciecierzycą. Po nalaniu dodajemy śmietany i posypujemy natką pietruszki.
Życzę smacznego.
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- przecier pomidorowy 500 ml
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- bulion
- olej
- śmietana
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobne plasterki i dusimy do miękkości na oleju. Gotujemy bulion i dodajemy uduszoną cebulę, pomidory w puszce, przecier i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem, bardzo dobra jest również z ciecierzycą. Po nalaniu dodajemy śmietany i posypujemy natką pietruszki.
Życzę smacznego.
wtorek, 2 kwietnia 2013
Zupa z porów
Po świątecznym objadaniu czas na coś lekkiego. Dobrym pomysłem jest zupa z porów która jest delikatna i bardzo lekka a przy tym przepyszna.
Zupa z porów
Składniki:
- 3 duże pory
- kilka ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- bulion
Przygotowanie:
Pory myjemy, a ich białe i jasnozielone części kroimy w plasterki. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło na którym podsmażamy ziemniaki, po chwili dodajemy cebulę i por, podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości ok 3 min., od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Blenderem miksujemy delikatnie część zupy aby ją zagęścić.
Życzę smacznego.
Zupa z porów
Składniki:
- 3 duże pory
- kilka ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- bulion
Przygotowanie:
Pory myjemy, a ich białe i jasnozielone części kroimy w plasterki. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło na którym podsmażamy ziemniaki, po chwili dodajemy cebulę i por, podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości ok 3 min., od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Blenderem miksujemy delikatnie część zupy aby ją zagęścić.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)