Translate

czwartek, 30 maja 2013

Pstrąg z chilli i cytryną

Chociaż pogoda nam dziś nie dopisuje humor można sobie poprawić pysznym pstrągiem którego muszę przyznać jadłam pierwszy raz bo nigdy nie przepadałam za rybami. Po w zasmakowaniu się w pstrągu następna do wypróbowania będzie Dorada.


Pstrąg z chilli i cytryną 




- 2 świeże pstrągi patroszone
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczka płatków chilli
- sól morska
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 gałązki koperku
- masło
- olej
- mąka




Przygotowanie:

Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron.
Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia  i wsadzamy do środka po gałązce koperku i kawałku masła.




Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na maśle. 
Pstrąga podajemy z cytryną i pieczonymi ziemniaczkami.



Życzę smacznego.

poniedziałek, 27 maja 2013

Tagliatelle z owocami morza

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna, robiony jest jak świeży makaron, idealnie nadaje się do sosów z wołowiny, cielęciny lub innych. Ja postanowiłam zrobić z owocami morza.


Tagliatelle z owocami morza




Składniki:

- makaron Tagliatelle 250 g
- opakowanie owoców morza 200 g
- 1 - 2 pomidory
- 5 dkg wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- płatki chilli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażymy chwilkę i dodajemy mieszankę owoców morza bez rozmrażania, smażymy około 10 min i dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. Drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżek) mieszamy ze wszystkim i smażymy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Do przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy.



Życzę smacznego.

sobota, 25 maja 2013

Pieczony kurczak na butelce z piwem

Od dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a tak chrupiącej skórki chyba nigdy nie jadłam. 


Pieczony kurczak na butelce z piwem




Składniki:

- 1 kurczak
- 1 piwo
- 1 łyżka czerwonej pasty carry
-  1 łyżka majeranku





Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy pastą carry i majerankiem całego kurczaka łącznie ze środkiem, odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Piwo myjemy, usuwamy etykietę i pozostały klej. Przygotowanego wcześniej kurczaka nakładamy na odkapslowane piwo, tak aby szyjka butelki weszła w szyjkę kurczaka. Kurczaka stawiamy na brytfannie by podczas pieczenia soki z kurczaka i kipiące piwo spływała do naczynia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5-2 godziny ( wszystko uzależnione jest od wielkości kurczaka godzina na 1 kg kurczaka). Jeżeli piwo podczas pieczenia nie wypływa należy dosypać do niego szczyptę soli. 
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.



Życzę smacznego.

czwartek, 23 maja 2013

Kopytka

Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne.


Kopytka




Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 300-350 g mąki
- 1-2 jajka
- sól


Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką.







Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm.






W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy.




Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni.



Życzę smacznego.

wtorek, 21 maja 2013

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły.


Fasolka po bretońsku




Składniki:

- 500 g fasoli
- 500 g kiełbasy (podwawelska, śląska)
- 300 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 op. 500 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka kminku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
-olej




Przygotowanie:

Fasolę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Przed gotowaniem odcedzamy fasolę, zalewamy nową wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości cebuli. Dodajemy całość do gotującej się fasoli, doprawiamy kminkiem i gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wszystko razem dusimy ok. 15-20 min.
Przecier pomidorowy powoduje że fasolka jest ona dość gęsta i nie potrzebuje zasmażki.



Życzę smacznego.

niedziela, 19 maja 2013

Czerwone curry z kurczakiem

Dziś na obiad carry z kurczakiem, nigdy nie jadłam oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje.


Czerwone curry z kurczakiem





Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- czerwona pasta curry (średnio ostra)
- dymka ze szczypiorkiem
- papryka czerwona
- małą puszkę mleczka kokosowego
- pędy bambusa
- olej


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami pasty curry i odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy ( ja gotuję na parze, od czasu do czasu mieszając aby był kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy ok. 10 min. Podajemy w miseczce z ugotowanym ryżem i posypujemy szczypiorkiem z cebulki.




Życzę smacznego.

sobota, 18 maja 2013

Żeberka w sosie własnym

Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty carry.


Żeberka w sosie własnym




Składniki:

- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 cebule
- czerwona pasta carry
- mąka
- sól
- majeranek
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej


Przygotowanie

Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy 2 łyżkami pasty carry, solą, majerankiem i odstawiamy na ok. 2 godziny.





Żeberka obtaczamy w mące i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.





Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.




Życzę smacznego.

środa, 15 maja 2013

Kotlety mielone dobre cały rok

Kotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego.


Kotlety mielone dobre cały rok




Składniki:

- 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso)
- 1 cebula
- 1 bułka lub bułka tarta
- jajko
- mleko
- sól
- pieprz
- olej

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką (jeżeli mięso mamy kupione już zmielone to bułkę rozdrabniamy dokładnie z mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą. 




Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami.



Życzę smacznego. 

niedziela, 12 maja 2013

Gorączka sobotniej nocy

Winiary zrobiło galaretki z nazwami pysznych drinków które kojarzą się z dobrą imprezą stąd nazwa ciasta Gorączka sobotniej nocy. 

Gorączka sobotniej nocy




Składniki:

- galaretka Winiary Blue Curacao
- galaretka Winiary Mojito
- 2 galaretki Winiary Piña Colada
- 2 galaretki Winiary Pink Margarita
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń
- 400 ml śmietany 30 %
- truskawki
- herbatniki




Przygotowanie:

Galaretkę Blue Curacao i Mojito rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, wychładzamy (można przygotować dzień wcześniej). Owoce odsączamy, kroimy w drobną kostkę. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami. Galaretki Piña Colada rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej w przepisie. Gdy przestygną i zaczną tężeć dodajemy lekko spienioną śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zrobione wcześniej galaretki i owoce. Po wymieszaniu całość przelewamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki Pink Margarita rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy na plastry, układamy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki nawet na kilka godzin ja wytrzymałam trzy godziny.
Ciasto jest delikatne i przepyszne.







Życzę smacznego.

środa, 8 maja 2013

Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem

Gdy mamy ochotę na coś lekkiego można zrobić sałatkę, ja zrobiłam ryżową z tego co było w domu, szybka i bardzo dobra.


Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem




Składniki:

- 2 torebki ryżu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- cebulka ze szczypiorkiem
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Musztardę, majonez, śmietanę i sok z cytryny dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, odkładamy do lodówki aby połączyły się smaki.
Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Tuńczyka odciskamy z płynu i mieszamy z odcedzoną kukurydzą i wystudzonym ryżem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Na talerz nakładamy sałatkę, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem. 
Jajka kroimy na ćwiartki i układamy z boków, można też pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką.



Życzę smacznego.

poniedziałek, 6 maja 2013

Zupa z fasoli i chorizo

Pierwszy raz jadłam tą zupę rok temu, bardzo mi zasmakowała i teraz staram się ją robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika.




Składniki:

- cebula biała i czerwona po 1 szt
- 3 marchewki
- seler naciowy
- 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych 
- kiełbasa chorizo
- 2 puszki białej fasoli
- oregano
- sól
- pieprz
- kminek
- oliwa


Przygotowanie:

Cebulę kroimy na piórka i dusimy na oliwie do miękkości, dodajemy marchewki i zalewamy wodą.Gotujemy chwilę, dodajemy obrany seler naciowy, pokrojoną w plastry kiełbasę i pomidory, gotujemy kilka minut. Na sam koniec dodajemy odcedzoną białą fasolę, przyprawiamy i gotujemy  około pięciu minut.


Życzę smacznego.

czwartek, 2 maja 2013

Krokiety mięsne z kapustą i grzybami

 Ostatnio był przepis na ciasto naleśnikowe, więc teraz trzeba coś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne.


Krokiety mięsne z kapustą i grzybami




Składniki:

- naleśniki
- 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda
- 1 cebula
- 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych
- mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka
- olej
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka.




Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy.




Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju.




Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem.





Życzę smacznego.