Translate

wtorek, 28 marca 2017

Pieczarki faszerowane szpinakiem i serkiem

Pieczarki które ndają się na przystawkę lub do obiadu, faszerowane szpinakiem i serkiem




- 60 g serka Apetina pomidory i bazylia
- 300 g szpinaku
- 10 średnich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 20 g parmezanu 
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 4 łyżki masła
- olej




Przygotowanie:

Szpinak myjemy, odkrywamy grubsze ogonki i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła z czosnkiem, solimy. Odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki myjemy lub czyścimy, odkrywamy nóżki i drobno je kroimy, podsmażamy z drobno posiekaną cebulką na pozostałym maśle. Po wystygnięciu mieszamy ze szpinakiem i serkiem. Przygotowaną masą nadziewany pieczarki, posypujemy startym parmezanem. Pieczarki układamy w wysmarowanej olejem brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy 35 minut. Podajemy jako przystawka lub do obiadu. 


















Życzę smacznego
Codziennie baw się smakiem!

niedziela, 26 marca 2017

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem

Polecam szybkie i zdrowe jednocześnie piersi z kurczaka ze szpinakiem.




Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku 
- 80 g serka Apetina Pesto i Rukola
- 1 ząbek czosnku
- 10 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- papryka
- 2 łyżki masła 
- 1 łyżka oliwy






Przygotowanie:

Odkładamy na bok kilka liści szpinaku, pozostały podsmażamy na patelni z przeciśniętym czosnkiem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Odłożony szpinak mieszamy z łyżką oliwy i rozkładamy na dnie brytfanny. Piersi z kurczaka nacinamy wszerz co jeden centymetr, na 3/4 głębokości. Szpinak mieszamy z serkiem, doprawiamy pieprzem. Masą wypełniamy nacięcia kurczaka, układamy w formie na szpinaku, posypujemy papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 25 minut. Po tym czasie posypujemy piersi parmezanem i zapiekamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika odstawiamy na 5 minut i podajemy. 








Życzę smacznego.


Codziennie baw się smakiem!

środa, 22 marca 2017

Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym

Moja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre.
A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów:
- babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym
- jest najlepszy do marynaty do mięs
- idealny do zrobienia domowego majonezu




Składniki:

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6 jajek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- barwniki spożywcze (żółty, zielony i pomarańczowy)
- sól
- pieprz
- papryka




Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tuńczyka dokładnie odciskamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Cebulkę bardzo drobno kroimy, dodajemy do tuńczyka razem ze szczypiorkiem. Jajka po ugotowaniu kroimy na pół. Usuwamy żółtka, rozdrabniamy i dodajemy do farszu. Całość mieszamy z majonezem  i olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Do trzech misek wlewamy wodę i dodajemy do każdej barwnik spożywczy. Wkładamy do każdej białka ( długość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać), wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy żeby obeschły z wody. Każde białko zapełniamy przygotowanym farszem i posypujemy papryką.












wtorek, 21 marca 2017

Batony z płatków komosy ryżowej

Batony zawierające same zdrowe produkty, są szybkie w przygotowaniu i pyszne.




Składniki:

- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków komosy ryżowej
- 0,5 szklanki miodu
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 5 kropli olejku waniliowego
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki pestek z dyni (prażone)
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki żurawiny



Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z płatkami komosy ryżowej, wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy 12 min. Dzięki temu płatki nabiorą słodkiego smaku. Miód, olej kokosowy, cynamon i olejek waniliowy wkładamy do garnka i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki (ja zrobiłam to tłuczkiem). wsypujemy do miski, dodajemy pestki z dyni, rodzynki, żurawinę i mieszamy. Wsypujemy płatki i dokładnie całość mieszamy. Wlewamy przygotowany syrop i ponownie dokładnie mieszamy. przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i mocno spłaszczamy masę (można dokładnie przyciskać jakąś miską tak aby masa była mocno zbita), dzięki temu po upieczeniu nie będzie się łamać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. kroimy na dowolnej wielkości batony.





Zapraszam na zakupy wszystkich czytelników tego bloga do sklepu www.sklepagnex.pl na zakupy, dla każdego coś dobrego i rabat 5% na zakupy tych pyszności na hasło ZDROWE-BAKALIE (rabat obowiązuje do 30.04.2017)





Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

niedziela, 19 marca 2017

Crumble owocowe

Chyba większość z nas jadła już nie raz crumble ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką.



Składniki: 

- 2 gruszki
- 500 g owoców mieszanych ( ja dałam mrożone truskawki, wiśnie i jagody)
- 200 ml dżemu z owoców leśnych
- 1,5 szklanki mąki
- 80 g margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 ml mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki cukru + do posypania
- 1 żółtko






Przygotowanie: 

Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi owocami. Dżem przekładamy do owoców, całość mieszamy i przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wsypujemy do miski mieszamy ze sobą i dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch posypujemy cukrem. Naczynia przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 40 minut do ścięcia ciasta. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut i podajemy same lub z lodami.





Życzę smacznego

wtorek, 14 marca 2017

Zupa ogórkowa

Ostatnio robiąc moją ulubioną zupę zdałam sobie sprawę że nie dodawałam jej na bloga. Więc w końcu przedstawiam w mojej ulubionej wersji.




Składniki:

- 400 g żeberek
- 500 g ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 l bulionu ja dałam drobiowego
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18 %
- pieprz
- 200 g ryżu




Przygotowanie:

Żeberka myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do miękkich żeberek i dalej gotujemy. W międzyczasie obieramy ogórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masło i dajemy wyciśnięte ogórki, podsmażamy ok. 10 minut. Przekładamy do garnka, po 5 minutach dolewamy wyciśnięty sok z ogórków. Doprawiamy pieprzem i gotujemy ok. 20 minut. W międzyczasie gotujemy w osobnym garnku ryż. Po 20 minutach mieszamy ze śmietaną. Żeberka będą się rozpadać w zupie i taki efekt jest najlepszy. Podajemy z ryżem.



Życzę smacznego

niedziela, 12 marca 2017

Perliczka w pomarańczach

Nawet nie pamiętam czy kiedyś jadłam Perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką.




Składniki:

- 1 perliczka ok 1 kg
- 1/4 pomarańczy
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego Hortex
- 2 łyżki masła 
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka




Przygotowanie:

Perliczkę myjemy pod bierzącą wodą, uważając na skórę aby jej nie uszkodzić. Solimy i pieprzymy a do środka wsadzamy cząstki pomarańczy. Na dno brytfanny wlewamy sok pomarańczowy i wkładamy perliczkę grzbietem do góry, przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W miseczce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Po 45 minutach zdejmujemy folię, smarujemy grzbiet perliczki częścią przygotowanej glazury. Pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia w trakcie pieczenia kilkakrotnie smarujemy glazurą i polewamy sosem z dna brytfanny. Trzeba pamiętać o częstym podlewaniu, dzięki temu skóra nie przypali się. W połowie czasu pieczenia obracamy perliczkę na drugą stronę. Po wyjęciu perliczki z piekarnika odstawiamy na 10 minut i porcjujemy.







Życzę smacznego





Mój dzień z Hortex

piątek, 10 marca 2017

Śniadaniowa sałatka

Idealna sałatka na śniadanie w domu i w pracy. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dla wegetarian w wersji bez boczku.




Składnik:

- 100 g sera cheddar
- 50 g sera z pleśnią np. rokpol
- 4 pomidory
- 5 jajek
- 100 g boczku w plastrach
- jedna cebula dymka
- szczypiorek z cebulki
- 200 ml majonezu
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Plastry boczku smażymy na patelni, kroimy w kwadraty. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórę usuwamy ze środka pestki a miąższ kroimy w kostkę. cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Cheddar kroimy w cienkie paseczki o długości 1 cm a rokpol w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy. dodajemy majonez, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Sałatka gotowa do spożycia.





Życzę smacznego.


czwartek, 9 marca 2017

Spichlerz Rusiecki - niespodzianka

Wczoraj przyszła do mnie pyszna niespodzianka od firmy Spichlerz Rusiecki. Firma posiada w swojej ofercie pasztety, smarowidła, konserwy mięsne i produkty drobiowe.




Dostałam nowości z limitowanej edycji produktów z pod znaku marki Spichlerz Rusiecki. Kiełbasę słoikową o charakterystycznym domowym smaku. Kiełbasę białą o tradycyjnym polskim smaku z silną nutą majeranku i czosnku. Kiełbasę drobiową, niskokaloryczną o wysokiej zawartości białka. Wszystkie kiełbasy posiadają wysoką zawartość mięsa i nie zawierają fosforanów i glutaminianu sodu. Od razu do został otwarty słoik z białą kiełbasą. W smaku i zapachu niczym nie odbiega od tradycyjnej kiełbasy podawanej najczęściej do żurku. Jest świetną alternatywą zwykłej białej kiełbasy, idealnie sprawdza do kanapek nie tylko w warunkach domowych ale również do pracy. Bardzo posmakowała wszystkim domownikom i zapewne pozostałe dwie będą równie dobre.