Translate

sobota, 25 maja 2013

Pieczony kurczak na butelce z piwem

Od dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a tak chrupiącej skórki chyba nigdy nie jadłam. 


Pieczony kurczak na butelce z piwem




Składniki:

- 1 kurczak
- 1 piwo
- 1 łyżka czerwonej pasty carry
-  1 łyżka majeranku





Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy pastą carry i majerankiem całego kurczaka łącznie ze środkiem, odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Piwo myjemy, usuwamy etykietę i pozostały klej. Przygotowanego wcześniej kurczaka nakładamy na odkapslowane piwo, tak aby szyjka butelki weszła w szyjkę kurczaka. Kurczaka stawiamy na brytfannie by podczas pieczenia soki z kurczaka i kipiące piwo spływała do naczynia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5-2 godziny ( wszystko uzależnione jest od wielkości kurczaka godzina na 1 kg kurczaka). Jeżeli piwo podczas pieczenia nie wypływa należy dosypać do niego szczyptę soli. 
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.



Życzę smacznego.

2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje, a ta przypieczona skórka mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do tworzenia nowej grupy dla miłośników kuchni: https://www.facebook.com/groups/1680183622220912/

    OdpowiedzUsuń