Składniki:
- 500 g brukselki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 200 g boczku wędzonego
- 2 l bulionu
- śmietana 18%
- grzanki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy. W międzyczasie obieramy pietruszkę, marchewkę i cebule. Kroimy na większe kawałki aby łatwiej nam się wyławiało. Dodajemy do boczku i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze 10-15 minut do miękkości brukselki. Całość zdejmujemy z ognia. Łyżką cedzakową wyjmujemy wszystkie składniki lub przecedzamy. Marchewkę, pietruszkę i cebule oraz połowę brukselki przekładamy do bulionu i blendujemy. Pozostałą cześć brukselki i boczku przekładamy dopiero po zblędowaniu warzyw. Chwilkę podgrzewamy, przyprawiamy i podajemy ze śmietaną i grzankami.
Życzę smacznego
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz