Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne.
SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki dżemu z owoców leśnych ( nie może być jasny )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę.
Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao. Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem. Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40- 50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz