Translate

niedziela, 4 grudnia 2016

Mokre ciasto czekoladowe

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami.  Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne.




SKŁADNIKI:

- 125 g masła
- 250 ml mleka 
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- 1 jajko 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 2 łyżki kakao 
- 4 łyżki dżemu z owoców leśnych ( nie może być jasny )




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. 
Dodajemy cukier ,  sodę , cynamon , kakao. Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem. Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40- 50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 




Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz