Pyszna i szybla tarta którą każdy może zrobić, pasują do niej wszystkie owoce. U mnie truskawkowo - jabłkowa. Idealna o każdej porze roku.
Ciasto:
- 125g masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, całość siekamy. Dodajemy wodę i całość szybko wyrabiamy.Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nadzienie:
- 3 duże lub dwa małe jabłka
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
Każde jabłko obieramy ze skóry i kroimy na 12 plasterków. 4 łyżki cukru łączymy z czynamonem a pozostałe dwie z mąką. Mieszanką cukru z cynamonem posypujemy jabłka i odstawiamy. w tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkowujemy w okrąg o średnicy ok. 30 cm na papierze do pieczenia. przekładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy mieszanką mąki z cukrem, zostawiając ok 4-5 cm wolnego brzegu. Jabłka układamy w kółko, zostawiając czysty brzeg. Polewamy masłem. Zwijamy brzegi ciasta na jabłka robiąc zakładki, nie będą równe i w tym urok tej tarty.
Wierzch:
- 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- cukier trzcinowy
Roztrzepane jako mieszamy z mlekiem i smarujemy brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 minut, do miękkości jabłek.
Po upieczeniu wyjmujemy tartę z piekarnika i smarujemy jabłka podgrzanym dżemem. Zostawiamy do ostygnięcia.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz