Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 60 g margaryny Śniadaniowa
- 80 g cukru
- 20 g mleka w proszku
- 1 op. drożdży instant
- szczypta soli
- 1 jajko
- 170 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- masło
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, mlekiem w proszku, drożdżami i solą. Dodajemy wodę i wyrabiamy (można miksować na niskich obrotach). Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy całość ręką. Gdy ciasto będzie elastyczne zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na 40 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie delikatnie uderzamy ciasto aby uwolnić powietrze. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, układamy w blaszce do ciasta, ponownie odstawiamy na 40 minut. W każdej bułeczce na środku robimy nacięcie i wkładamy kawałki masła ok. 3g. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy bułeczki, posypujemy obficie cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe lub ostygnięte.
Słodka modelka. Widać, że bułeczki pyszne :)
OdpowiedzUsuń