Składniki:
- dwie małe puszki masy markowej z bakaliami (jeżeli masa jest bez bakali to wtedy według uznania dodatki)
- 9 łyżek kaszy manny
- 5 jajek
- 400 g jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Masę makową mieszamy z kaszą manną. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i łączymy z masą makową. Oddzielamy żółtka od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową) , żółtka ucieramy na puszysta masę(około 5 minut ucierania). Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami do masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki stołowe wody
Całość gotujemy do rozpuszczenia masła cały czas mieszając. Gdy polewa ostygnie polewamy wystudzony makowiec. I wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na drugi dzień.
Życzę smacznego.
Zapraszam do zapoznania się z asortymentem firmy Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz