Translate

niedziela, 17 listopada 2019

Makowiec japoński

Święta nie mogą odbyć się bez makowca, ja najbardziej lubię mokre i dlatego dziś proponuję makowiec japoński który przypadnie każdemu do gustu.





Składniki:

- dwie małe puszki masy markowej z bakaliami (jeżeli masa jest bez bakali to wtedy według uznania dodatki)
- 9 łyżek kaszy manny
- 5 jajek
- 400 g jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie:

Masę makową mieszamy z kaszą manną. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i łączymy z masą makową. Oddzielamy żółtka od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową) , żółtka ucieramy na puszysta masę(około 5 minut ucierania). Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami do masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Polewa czekoladowa:

- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki stołowe wody

Całość gotujemy do rozpuszczenia masła cały czas mieszając. Gdy polewa ostygnie polewamy wystudzony makowiec. I wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na drugi dzień.


Życzę smacznego.

Zapraszam do zapoznania się z asortymentem firmy Ambition

Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz