Pyszne ciastka ponczowe podawane z sezonowymi owocami
Ciastka ponczowe
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 80 g cukru
- sól
- 80 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
Syrop:
- 1 szklanka wody
- 100 g cukru
- skórka z cytryny
- 6 łyżek rumu
Dekoracja:
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- sezonowe owoce np. truskawki
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do
przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z
masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze
180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut,
odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka
wraz z owocami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz