Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 300 g masy makowej z bakaliami
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- cukier puder
Przygotowanie:
Jeden płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia. Cały smarujemy masą makową i przykrywamy drugim płatem.
Wycinamy boku dołu żeby powstał pień i ścinamy górę w trójkąty. Boki nacinamy na paski ok. 1,5-2 cm. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdkę.
Paski po kolei zwijamy. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy całą choinkę, na czubek kładziemy posmarowana żółtkiem gwiazdkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Podano na talerzu Kubiko firmy Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz