Składniki:
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Do rondelka wkładamy masło, kakao, przyprawę piernikową i miód. Dokładnie mieszamy rozpuszczając na ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy, następnie dodajemy jajka i roztrzepujemy rózgą. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wlewamy masę i miksujemy na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników. Masę wlewamy do kwadratowej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut. ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Po przekrojeniu ciasta smarujemy dolną część powidłami, przykrywamy górną i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można piernik polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz