Składniki:
Krem
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 50 g mąki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko zagotować. W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i i dokładnie miksować. Masę wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając rózgą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
Do miski dajemy mąkę, cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę. Całość rozcieramy w rękach aby wszystkie składniki tak jak na ciasto ucierane, całość musi być sypka. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Do tortownicy lub formy na tartę przesypujemy połowę ciasta i dociskamy żeby powstał gładki spód. Wykładamy masę budyniową zostawiając wolne boki. Resztą ciasta posypujemy budyń i boki ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz