Translate

środa, 24 września 2014

Tarta kurkowa

Sezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami.


Tarta kurkowa





Składniki:

- 500 g kurek
- 1 ciasto francuskie
- 300 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- ½ pęczka szczypiorku
- masło
- olej
- pieprz
- sól



Przygotowanie:


Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.



Życzę smacznego

2 komentarze:

  1. Bardzo udana ta tarta ,apetycznie wygląda )
    Musi być przepyszna z kurkami ,ech niebo dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka tarta, zawsze i o każdej porze!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń