Sezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami.
Tarta kurkowa
Składniki:
- 500 g kurek
- 1 ciasto francuskie
- 300 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- ½ pęczka szczypiorku
- masło
- olej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle.
Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy
do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto
francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę,
posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki
i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane
ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30
minut do ścięcia masy.
Życzę smacznego
Bardzo udana ta tarta ,apetycznie wygląda )
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna z kurkami ,ech niebo dla podniebienia
Taka tarta, zawsze i o każdej porze!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl