Rösti z polędwiczką
Polędwiczka wieprzowa:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 350 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 300 ml śmietany 18%
- 300 ml śmietany 30 %
- 150 ml bulionu
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- ½ pęczka pietruszki
Rösti:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- sól
Cukinia:
- 2 cukinie
- 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę
cebulą. Dodajemy bulion i śmietanę 30%,
całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W
międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na
gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do
miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę,
doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo,
po ugotowaniu obieramy ze skórki i odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Trzemy
ziemniaki na tarce o grubych oczkach i mieszamy z drobno posiekaną cebulą i
solą. Przekładamy porcjami na rozgrzany olej i formujemy okrągły kształt. Po
usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą używając talerza i ponownie
smażymy.
Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy
do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cukini razem z drobno
pokrojonym czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko
dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy
na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz