Tarta z gorgonzolą i pomidorami
Składniki:
- ciasto francuskie
- 20 dkg sera gorgonzola
- 25 dkg serka typu włoskiego
- 3-4 pomidory
- 20 dkg boczku wędzonego
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto
francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem,
przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy
ze skórki i kroimy w plasterki, przykrywamy masę serową. Oprószamy pieprzem i
solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W
międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub małe paski. Podsmażamy i posypujemy pod
koniec pieczenia. Tarta jest bardzo dobra również na zimno.
Życzę smacznego.
Pyszna propozycja, świetny przepis. Bardzo lubię takie dania :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Można zapakować i zabrać na lunch do pracy. Zainspirował nas ten blog, prosimy o więcej podobnych przepisów, które na pewno udostępnimy tutaj: http://twojmlunch.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń