Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- 1 op. serka waniliowego
- jeżyny i maliny
- masło
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko i sól, wszystkie składniki łączymy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Na patelni o średnicy 20 cm roztapiamy troszkę masła i przekładamy połowę masy, smażymy pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia. Delikatnie odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Tak usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie smarujemy serkiem i posypujemy owocami i przykrywamy drugą połową. Z pozostałą masą postępujemy tak samo. Tak przygotowany omlet możemy podawać z bitą śmietaną i syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz