Translate

czwartek, 22 marca 2018

Zupa chrzanowa

W święta Wielkanocne na naszych stołach oprócz żuru i barszczu białego może gościć zupa chrzanowa. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą i jajkami.




Składniki:

- 2 białe kiełbasy
- 150 g boczku wędzonego
- 5 ziemniaków
- 1,5 l bulionu
- 1 cebula
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki oleju
- śmietana 18%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- jajka



"Espumisan Max to wyrób medyczny CE"


Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, boczek z cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy ok. 3-4 łyżek śmietany. Dodajemy chrzan, mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Życzę smacznego








Przy świątecznym stole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz