Translate

piątek, 4 maja 2018

Kuleczki z tuńczyka i serka

Pyszne małe kuleczki. Bardzo szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują na zimno i ciepło podane z ketchupem lub innym sosem. Dzieci będą za nimi przepadać. Moja 3,5 letnia córeczka nie mogła się od nich oderwać. Gdy się skończyły musiałam jej obiecać że na pewno jeszcze je zrobię.



Składniki:

- 185 g tuńczyka Princes w oleju rzepakowym
- 150 g serka śmietankowego z ziołami
- 50 g parmezanu
- 1 jajko
- 2,5 łyżki mąki (gdy masa będzie za rzadka można dodać mąki)
- 1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia




Przygotowanie:

Tuńczyka dokładnie odcedzamy z oleju, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej mieszanki. Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy w głębokim oleju w 170 stopniach do złotego koloru. (olej nie może mieć wyższej temperatury bo na zewnątrz szybko się usmażą a w środku będą zimne a gdy będzie za niska temperatura to kuleczki będą tłuste).  Podajemy z ketchupem.









#Master Tuńczyk

Zapraszam również na konkurs na stronie www.konkurstunczyk.eu do wygrania atrakcyjne nagrody dla dzieci.

Życzę smacznego



Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz