Składniki:
- 185 g tuńczyka Princes w oleju rzepakowym
- 150 g serka śmietankowego z ziołami
- 50 g parmezanu
- 1 jajko
- 2,5 łyżki mąki (gdy masa będzie za rzadka można dodać mąki)
- 1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Tuńczyka dokładnie odcedzamy z oleju, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej mieszanki. Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy w głębokim oleju w 170 stopniach do złotego koloru. (olej nie może mieć wyższej temperatury bo na zewnątrz szybko się usmażą a w środku będą zimne a gdy będzie za niska temperatura to kuleczki będą tłuste). Podajemy z ketchupem.
#Master Tuńczyk
Zapraszam również na konkurs na stronie www.konkurstunczyk.eu do wygrania atrakcyjne nagrody dla dzieci.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz