Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką, idealne na śniadanie. U mnie w domu zawsze jemy jeszcze ciepłe bo nikt nie może się doczekać aż wystygną. Można je jeść takie cieplutkie nawet z samym masłem. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Każdemu przypadną do gustu.
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki lekko ciepłej wody
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki lekko ciepłej wody
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień posypujemy stolnicę mąką, wykładamy na niego ciasto. Rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie przez około 2 minuty. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż i oprószamy delikatnie mąką. Wstawiamy bułki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz