Translate

niedziela, 12 lipca 2020

Puree z kalafiora

Od dawna chciałam zrobić puree z kalafiora. Kalafior zapiekłam w piekarniku dzięki czemu puree miało wyczuwalne granulki kalafiora i było idealnym dodatkiem do ziemniaków. 



Składniki:

- 1 kalafior
- 2-3 łyżki oliwy Gallo Classico
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki parmezanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki śmietany
- sól 
- pieprz 



Przygotowanie:

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, przekładamy na folię aluminiową, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość szczelnie zawijamy, przekładamy do brytwanny i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni ok. 55 minut. Po tym czasie gdy kalafior jest miękki ubijamy dodając oliwę i śmietanę. Na koniec dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Szczypiorek delikatnie mieszamy z puree.




#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo


Dodaj smaku z Gallo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz