Niedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego
żurku śląskiego.
Składniki:
- 3 białe surowe kiełbasy
- 400 g wędzonej kiełbasy
- 350 ml zakwasu
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 grzybki suszone
- 400 g ziemniaków
- 4 jajka
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną,
liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek
kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do
wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do
miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i
wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec
dodajemy chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Życzę smacznego
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
www.brulionspadochroniarza.pl