Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kakao dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część wkładamy do lodówki na godzinę. Drugą część dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao. Białą i ciemną kulkę wkładamy do zamrażalnika.
Składniki na masę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3 x 400 ml gęstej śmietany 18%
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier, cukry waniliowe i śmietanę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy po woli do masy.
Z lodówki wyjmujemy ciasto i wykładamy na dnie dużej blachy pieczenia. Masę wylewamy na ciasto. Z zamrażalki wyjmujemy oba ciasta i trzemy na tarce na przemiennie ciemną i jasną kulkę. Ciasto wkładamy po piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny. Posypujemy cukrem pudrem. Po wyjęciu masa nie jest dokładnie ścięta, dopiero po wystudzeniu jest sztywna.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz