Propozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe.
Bułeczki
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g letniego rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka lekko roztrzepane
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g)
- dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.
Masło truskawkowe
Składniki:
- 5 truskawek
- 100 g masła Optima Omega 3
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie miksujemy, dodajemy masło z miodem i wszystko miksujemy. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy masełkiem. Śniadanko gotowe.
Przepis na bułeczki pochodzi z tej strony
Przepis na bułeczki pochodzi z tej strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz