Mamy lato i świeże owoce dlatego czas na szybkie ciasto ucierane które zawsze wychodzi
Składniki:
- maliny i borówki
- 250 g margaryny
- 220 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz