Translate

niedziela, 28 czerwca 2020

Szparagi w cieście francuskim

Jak zawsze szparagi są są dobre pod każdą postacią, dzisiejsza przekąska jest idealna również na kolację lub imprezę.



Składniki:

- ciasto francuskie
- szynka prosciutto
- 500 g szparagów zielonych
- tarty ser mozzarella
- sól
- pieprz
- jajko
- łyżka mleka




Przygotowanie:


Szparagi myjemy, odrywamy końcówki i suszymy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia, polewamy obficie oliwą z oliwek przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Na każdym układamy plaster szynki złożonej na pół. Szparagi układamy po przekątnej, posypujemy serem i sklejamy dwa przeciwległe rogi. Jajko mieszamy z mlekiem, smarujemy wierzch przygotowanych przekąsek i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy ok. 15 minut. 





#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Dodaj smaku z Gallo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz