Składniki:
- oliwa Gallo Classico
- ciasto francuskie
- szynka prosciutto
- 500 g szparagów zielonych
- tarty ser mozzarella
- sól
- pieprz
- jajko
- łyżka mleka
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odrywamy końcówki i suszymy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia, polewamy obficie oliwą z oliwek przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Na każdym układamy plaster szynki złożonej na pół. Szparagi układamy po przekątnej, posypujemy serem i sklejamy dwa przeciwległe rogi. Jajko mieszamy z mlekiem, smarujemy wierzch przygotowanych przekąsek i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz