Batony zawierające same zdrowe produkty, są szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków komosy ryżowej
- 0,5 szklanki miodu
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 5 kropli olejku waniliowego
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki pestek z dyni (prażone)
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki żurawiny
Przygotowanie:
Płatki owsiane mieszamy z płatkami komosy ryżowej, wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy 12 min. Dzięki temu płatki nabiorą słodkiego smaku. Miód, olej kokosowy, cynamon i olejek waniliowy wkładamy do garnka i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki (ja zrobiłam to tłuczkiem). wsypujemy do miski, dodajemy pestki z dyni, rodzynki, żurawinę i mieszamy. Wsypujemy płatki i dokładnie całość mieszamy. Wlewamy przygotowany syrop i ponownie dokładnie mieszamy. przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i mocno spłaszczamy masę (można dokładnie przyciskać jakąś miską tak aby masa była mocno zbita), dzięki temu po upieczeniu nie będzie się łamać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. kroimy na dowolnej wielkości batony.
Zapraszam na zakupy wszystkich czytelników tego bloga do sklepu www.sklepagnex.pl na zakupy, dla każdego coś dobrego i rabat 5% na zakupy tych pyszności na hasło ZDROWE-BAKALIE (rabat obowiązuje do 30.04.2017)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz