Składniki:
- 400 g żeberek
- 500 g ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 l bulionu ja dałam drobiowego
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18 %
- pieprz
- 200 g ryżu
- 200 g ryżu
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do miękkich żeberek i dalej gotujemy. W międzyczasie obieramy ogórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masło i dajemy wyciśnięte ogórki, podsmażamy ok. 10 minut. Przekładamy do garnka, po 5 minutach dolewamy wyciśnięty sok z ogórków. Doprawiamy pieprzem i gotujemy ok. 20 minut. W międzyczasie gotujemy w osobnym garnku ryż. Po 20 minutach mieszamy ze śmietaną. Żeberka będą się rozpadać w zupie i taki efekt jest najlepszy. Podajemy z ryżem.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz