Translate

środa, 6 maja 2015

Baklava

Pierwszy raz robiłam Baklave, nie miałam na nią konkretnego przepisu a z tych, które znalazłam na intrenecie nie mogłam sią zdecydować, który wybrać, więc z różnych coś wybrałam, pozmieniałam według uznania ilości i składniki a efekt był zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników.


Baklava





Składniki:


- 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół)
- 1 cytryna
- 200 g orzechów włoskich
- 200 g migdałów
- 70 g orzechów pistacjowych
- 40 g cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 150 g sklarowanego masła


Syrop:

- 120 g miodu
- 150 ml wody różanej
- sok z cytryny
- 160 g cukru




Przygotowanie:

Syrop:

Do garnka wlewamy wodę różaną, dodajemy miód, cukier i sok z cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia.


Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy.  Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki i smarujemy go stopionym masłem. Na wierzch wkładamy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem. W ten sposób układamy pięć warstw wszystkie muszą być wysmarowane masłem. Na ułożone ciasto wykładamy połowę przygotowanej mieszanki. Przykrywamy dwoma wysmarowanymi masłem płatami. Na płaty wykładamy drugą część masy i przykrywamy dokładnie nasmarowanymi masłem (łącznie z ostatnią górną warstwą) sześcioma płatami ciasta. Nacinamy ciasto ostrym nożem w rąby prowadząc ostrze od góry do samego dołu(ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem). Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na pięć minut i polewamy syropem. Podajemy, gdy ostygnie najlepiej dopiero na drugi dzień. 



Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz