Pierwszy raz
robiłam Baklave, nie miałam na nią konkretnego przepisu a z tych, które
znalazłam na intrenecie nie mogłam sią zdecydować, który wybrać, więc z różnych
coś wybrałam, pozmieniałam według uznania ilości i składniki a efekt był
zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki
użytych składników.
Składniki:
- 1 op. ciasta
Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół)
- 1 cytryna
- 200 g
orzechów włoskich
- 200 g
migdałów
- 70 g
orzechów pistacjowych
- 40 g cukru
- ¼ łyżeczki
cynamonu
- 150 g
sklarowanego masła
Przygotowanie:
Syrop:
Do garnka
wlewamy wodę różaną, dodajemy miód, cukier i sok z cytryny. Gotujemy do
rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy do
wystygnięcia.
Cytrynę sparzamy,
ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już
gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy.
Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy. Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie
wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki i smarujemy go stopionym
masłem. Na wierzch wkładamy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem. W ten
sposób układamy pięć warstw wszystkie muszą być wysmarowane masłem. Na ułożone
ciasto wykładamy połowę przygotowanej mieszanki. Przykrywamy dwoma
wysmarowanymi masłem płatami. Na płaty wykładamy drugą część masy i przykrywamy
dokładnie nasmarowanymi masłem (łącznie z ostatnią górną warstwą) sześcioma
płatami ciasta. Nacinamy ciasto ostrym nożem w rąby prowadząc ostrze od góry do
samego dołu(ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem). Wstawimy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy
z piekarnika, odstawiamy na pięć minut i polewamy syropem. Podajemy, gdy
ostygnie najlepiej dopiero na drugi dzień.
Życzę smacznego.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz