Często w polskich domach na niedzielny obiad jest rosół, a do niego przeważnie dodawany jest makaron.
Myślę że najlepszy jest prawdziwy domowy makaron.
Makaron domowy
Składniki:
na około 4 porcje
- 330 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- woda (tyle ile zabierze ciasto) ok. 50 ml
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól. Całość ugniatamy dodając wody
aż do uzyskania gładkiego i jędrnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, do uzyskania cienkiego placka. Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką i zostawiamy na kilka minut żeby przeschło. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźny rulon i kroimy na paski(grubość według uznania). Pokrojony makaron wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości.
Jeżeli zostanie nam nie ugotowany makaron to można go wysuszyć, włożyć do papierowej torebki i zostawić do następnego razu.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz