Translate

niedziela, 17 lutego 2013

Makaron domowy

 Często w polskich domach na niedzielny obiad jest rosół, a do niego przeważnie dodawany jest makaron. 
Myślę że najlepszy jest prawdziwy domowy makaron.


Makaron domowy





Składniki:
na około 4 porcje

- 330 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- woda (tyle ile zabierze ciasto) ok. 50 ml


Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól. Całość ugniatamy dodając wody 
aż do uzyskania gładkiego i jędrnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, do uzyskania cienkiego placka. Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką i zostawiamy na kilka minut żeby przeschło. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźny rulon i kroimy na paski(grubość według uznania). Pokrojony makaron wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. 






Jeżeli zostanie nam nie ugotowany makaron to można go wysuszyć, włożyć do papierowej torebki i zostawić do następnego razu.


Życzę smacznego.