Translate

piątek, 22 lutego 2013

Kwaśnica na żeberkach

 Przychodzą takie dni że mamy ochotę na coś kwaśnego, najlepszą propozycją na taki dzień będzie kwaśnica. Ja gotuję według przepisu z dodatku do Gazety wyborczej "Palce lizać". Spróbowałam dwa lata temu, troszkę zmieniłam przepis i bardzo mi posmakowała od tego czasu często gości na naszym stole.


Kwaśnica na żeberkach





Składniki:


- 800 g wędzonych żeberek

- 800 g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera małego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka małych ziemniaków
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Żeberka zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy do miękkości razem z ziołami. Wyjmujemy żeberka i warzywa z wywaru, wrzucamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, gotujemy do miękkości. Warzywa kroimy w plasterki, z żeberek usuwamy kości i kroimy na większe kawałki. Do zupy dodajemy pokrojone warzywa i mięso, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. W trakcie krojenia mięsa, w innym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i po zagotowaniu dodajemy do zupy, chwilkę jeszcze gotujemy i podajemy.





Życzę smacznego.