Truskawkowiec
Składniki:
- 50 g margaryny Kasi
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 130 g mąka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- Cukier puder do dekoracji
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodajemy po jednym żółtku i
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach podstawy 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w 180st.C około 10 -15 minut. Upieczone ciasto
wyjmujemy i przekładamy razem z papierem do foremki keksowej o wymiarach podstawy
8x33cm. Przyciskamy deseczką by ciasto nie wystawało. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy. Połowę truskawek
miksujemy i łączymy z rozpuszczoną galaretką. Pozostałe truskawki układamy na cieście
w formie keksowej i zalewamy tężejącym musem. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
by stężało(ja odstawiłam na całą noc). Foremkę z ciastem przykrywamy deseczką i odwracamy do góry dnem. Najpierw
zdejmujemy formę, a następnie papier. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub
polewamy polewą czekoladową.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz