Translate

sobota, 2 marca 2013

Kotlety z karczku

 Gdy nie mamy pomysłu na niedzielny obiad, wystarczą  kotlety z karczku, do tego ziemniaczki z surówką i pyszny obiad gotowy. Ja w ostatnią niedzielę takie robiłam, marynowane i smażone w panierce.


Kotlety z karczku




Składniki:

- karczek ( ja miałam 500 g )
- jajko
- bułka tarta
- olej 

do marynaty:

- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
- chilli
- rozmaryn
- olej






Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy i mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do marynaty wraz z olejem, aby powstała gęsta pasta.
Mięso po umyciu i wysuszeniu kroimy na kotlety, rozbijamy i nacieramy dokładnie marynatą. Tak przygotowane kotlety odstawiamy w chłodne miejsce na min. 3 godziny. Przed smażeniem maczamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor z  obu stron i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.






Życzę smacznego.