Gdy nie mamy pomysłu na niedzielny obiad, wystarczą kotlety z karczku, do tego ziemniaczki z surówką i pyszny obiad gotowy. Ja w ostatnią niedzielę takie robiłam, marynowane i smażone w panierce.
Kotlety z karczku
Składniki:
- karczek ( ja miałam 500 g )
- jajko
- bułka tarta
- olej
do marynaty:
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
- chilli
- rozmaryn
- olej
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy i mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do marynaty wraz z olejem, aby powstała gęsta pasta.
Mięso po umyciu i wysuszeniu kroimy na kotlety, rozbijamy i nacieramy dokładnie marynatą. Tak przygotowane kotlety odstawiamy w chłodne miejsce na min. 3 godziny. Przed smażeniem maczamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor z obu stron i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Życzę smacznego.
pycha
OdpowiedzUsuń