Risotto to tradycyjna włoska potrawa, można ją przygotować na wiele sposobów z grzybami, warzywami, owocami morza. Ja dziś przygotowałam tradycyjne i najbardziej popularne risotto po mediolańsku (alla milanese).
Risotto z szafranem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu Risotto
- 1 l bulionu
- 3-4 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- parmezan
- pieprz
- 1 porcja szafranu ( 130 mgr.)
- natka pietruszki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol.
W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, szafran, parmezan mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.
Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję
Można podawać jako danie główne lub dodatek do mięs, ryb, kiełbasek.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz