Translate

wtorek, 19 marca 2013

Roladki z oscypkiem

Zapewne większość jada roladki z różnym farszem, ja ostatnio miałam w domu oscypka i postanowiłam go wykorzystać do pysznego obiadu. W roladzie sprawdził się doskonale i myślę że jest wart powtórzenia.


Roladki z oscypkiem




Składniki:

- 500 g schabu bez kości
- kilka plasterków oscypka
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub boczku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- mąka
- bulion
- natka pietruszki
- olej





Przygotowanie:

Schab kroimy na grubsze plastry aby rozbić duże kotlety, tak przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i nacieramy roztartym czosnkiem. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie na każdy plaster mięsa nakładamy plaster szynki i oscypka pokrojonego w słupki i dokładnie zawijamy w rulon. Roladę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy pokrojoną natką pietruszki. 




Życzę smacznego.