Translate

sobota, 30 marca 2013

Miodownik

 Na święta zrobiłam jeszcze Miodownik, jest to przepis od "teściowej". Zaczęłam go robić u siebie w domu żeby już nie wysłuchiwać jakie pyszne ciasto robi mama.


Miodownik





Składniki:

Ciasto

- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki miodu ( płynny)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podzielić na 4 części i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Każdy kawałek rozwałkować lub dokładnie wyłożyć w blaszce i piec po 10 min na złoty kolor w 180 stopniach. Po upieczeniu czterech placków odłożyć do wystygnięcia. Po paru minutach placki zrobią się twarde.





Składniki:

Masa

- 1 kostka masła
- 15 dkg cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- półtorej szklanki mleka
- dwie i pół łyżki kaszy manny
- dżem truskawkowy nisko-słodzony

Przygotowanie:

Mleko ugotować z kaszą manną, co jakiś czas mieszając aby nie powstały grudki. 
Z masła, cukru pudru, cukru waniliowego i żółtek utrzeć masę, następnie dodawać stopniowo zimną kaszę mannę, cały czas ucierając. 
Na spodzie blaszki kładziemy jeden placek i smarujemy go cienką warstwą dżemu i masy, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy czynność, z trzecim robimy to samo a wierzch czwartego smarujemy masą z kaszy manny. 

Polewa czekoladowa:

- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki stołowe wody

Całość gotować do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając.
Gdy polewa ostygnie polać górę ciasta.
Na kilka godzin pozostawić, ciasto aby przeszło i zmiękło a następnie przechowywać w lodówce.



Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz