Translate

wtorek, 2 kwietnia 2013

Zupa z porów

 Po świątecznym objadaniu czas na coś lekkiego. Dobrym pomysłem jest zupa z porów która jest delikatna i bardzo lekka a przy tym przepyszna.


Zupa z porów




Składniki:

- 3 duże pory
- kilka ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- bulion


Przygotowanie:

Pory myjemy, a ich białe i jasnozielone części kroimy w plasterki. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło na którym podsmażamy ziemniaki, po chwili dodajemy cebulę i por, podgrzewamy na średnim ogniu do miękkości ok 3 min., od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Blenderem miksujemy delikatnie część zupy aby ją zagęścić. 




Życzę smacznego.