Translate

niedziela, 21 kwietnia 2013

Marchewka glazurowana

 Marchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs


Marchewka glazurowana




Składniki:

- 500 g marchewki
- łyżeczka warzywka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz


Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew nie była zakryta). Przyprawiamy warzywkiem i gotujemy do miękkości jednocześnie całkowicie odparowując wodę. Dodajemy masło, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, miód i wszystko razem mieszamy aby powstały sos pokrył całą marchewkę i podsmażamy aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.
Jeżeli w garnku w którym gotowaliśmy może się nam przypalić to przed dodaniem pozostałych składników marchewkę przekładamy na patelnie.
Tak przygotowana marchewka jest dobrym dodatkiem różnego rodzaju mięs.






Życzę smacznego.