Polędwiczkę można robić na wiele sposobów, ja robiłam tradycyjne kotlety w panierce, po upieczeniu duszone na marchewce. W ten sposób można robić również karczek i schabowy.
Kotlety z polędwiczki duszone na marchewce
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g marchewki
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- majeranek
- oliwa
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- natka pietruszki
Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- łyżka mąki
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia.
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy na kotlety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Sól, pieprz, płatki chilli, drobno pokrojony czosnek, rozmaryn, majeranek i oliwę mieszamy w miscę aby uzyskać gładką marynatę, nacieramy nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę( tak przygotowane mięso można na całą noc zostawić w lodówce).
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą poniżej wysokości marchwi doprawiając Vegetą.
Przygotowane mięso obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu przekładamy kolejno na wierzch marchewki i dusimy około pół godziny aż marchewka będzie miękka. Kotlety wyjmujemy a marchewkę zagęszczamy zasmażką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz