Translate

sobota, 20 kwietnia 2013

Gulasz z pęczakiem

Dawno nie miałam w domu gulaszu, więc postanowiłam zrobić z kaszą pęczak. Jest to tradycyjny gulasz bez żadnych udoskonaleń.


Gulasz z pęczakiem





Składniki:

- szklanka kaszy pęczak
- 500 g łopatki
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- mąka
- łyżka masła
- olej do smażenia




Przygotowanie:

Kaszę pęczak płuczemy, gotujemy w proporcji 1:3 z wodą, solą i łyżką masła do momentu odparowania wody. Ugotowaną zawijamy w gazety i koc na min. godzinę aby doszła.
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oprószamy mąką, smażymy na oleju na złoty kolor. Tak usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i w paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Pokrojoną w piórka cebulę smażymy na patelni po mięsie, dodajemy do garnka z mięsem. Wszystko razem dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i dusimy 5 minut. 
Podajemy z przygotowaną wcześniej kaszą i ogórkiem kiszonym.





Życzę smacznego.