Translate

środa, 10 kwietnia 2013

Crumble z brzoskwiniami

 Istnieje wiele przepisów na Crumble, po spróbowaniu myślę że ten jest najlepszy. Kruszonka jest nie tylko na wierzchu jak w większości przepisów i dzięki temu zmienia się jej smak.


Crumble z brzoskwiniami




Składniki:

Kruszonka:

- 25 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru brązowego
12,5 dkg masła

Nadzienie:

- 80 dkg brzoskwiń
- 10 dkg cukru brązowego
- 10 dkg cukru pudru





Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i pokrojonym masłem najlepiej w misce. 2/3 ciasta wyłożyć do formy 24 cm i mocno docisnąć do spodu i boków.
Owoce pokroić, włożyć do garnka, dodać cukier i odrobinę wody, dusić około 3 min. Po odcedzeniu wyłożyć na ciasto(bez wody) i posypać resztą kruszonki.
Piec około 35 min. w temperaturze 175 stopni na złotobrązowy kolor.
Podawać gorące z lodami i bitą śmietaną.
Zamiast świeżych brzoskwiń dałam z puszki, w takim przypadku trzeba dać o połowę mniej cukru do owoców.
Takie Cramble można przygotować z dowolnymi owocami.




Życzę smacznego