Magiczne ciasto czekoladowe
Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego
- 65 g mąki
- 50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu
- 1/2 l ciepłego mleka
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg 140).
Żółtka porządnie ucieramy z cukrem i wodą, po czym dodajemy esencję waniliową oraz masło i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie
do masy wlewamy powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodajemy ubitą
pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodajemy jedną czy
dwie łyżki piany i mieszamy - i tak do zużycia całej.
Formę 20x20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie
przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około godziny. Wyjmujemy ciasto, gdy cały wierzch jest już ścięty i lekko
zarumieniony. Po upieczeniu trzymamy ciasto około godziny przy zamkniętym
piekarniku, a po tym czasie studzimy już przy uchylonym. Wystudzone ciasto
wstawiamy na kilka godzin/na noc do lodówki. Przechowujemy w lodówce lub temp.
pokojowej.
Ja nie miałam formy w podanym wymiarze i użyłam 21x26 i dlatego mam niższe ale też smaczne.
Życzę smacznego.
Muszę je w końcu upiec, bo bardzo go jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę dobre
Usuń