Bardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste.
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- półtorej szklanki mleka
- pól szklanki wody niegazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej, posmarowanej delikatnie olejem.
Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz