Translate

czwartek, 2 maja 2013

Krokiety mięsne z kapustą i grzybami

 Ostatnio był przepis na ciasto naleśnikowe, więc teraz trzeba coś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne.


Krokiety mięsne z kapustą i grzybami




Składniki:

- naleśniki
- 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda
- 1 cebula
- 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych
- mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka
- olej
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka.




Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy.




Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju.




Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem.





Życzę smacznego.