Kopytka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300-350 g mąki
- 1-2 jajka
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką.
Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy.
Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni.
Życzę smacznego.
Słyszałam, że też zaczęłaś blogować, super! Pozdrawiam z ArchiDoc'a :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię na mój nowy spis blogów KULINARNYCH :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.spis-blogow-kulinarnych.blogspot.com