Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty carry.
Żeberka w sosie własnym
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 cebule
- czerwona pasta carry
- mąka
- sól
- majeranek
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
Przygotowanie
Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy 2 łyżkami pasty carry, solą, majerankiem i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Żeberka obtaczamy w mące i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz