Translate

sobota, 18 maja 2013

Żeberka w sosie własnym

Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty carry.


Żeberka w sosie własnym




Składniki:

- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 cebule
- czerwona pasta carry
- mąka
- sól
- majeranek
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej


Przygotowanie

Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy 2 łyżkami pasty carry, solą, majerankiem i odstawiamy na ok. 2 godziny.





Żeberka obtaczamy w mące i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.





Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.




Życzę smacznego.