Translate

niedziela, 19 maja 2013

Czerwone curry z kurczakiem

Dziś na obiad carry z kurczakiem, nigdy nie jadłam oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje.


Czerwone curry z kurczakiem





Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- czerwona pasta curry (średnio ostra)
- dymka ze szczypiorkiem
- papryka czerwona
- małą puszkę mleczka kokosowego
- pędy bambusa
- olej


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami pasty curry i odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy ( ja gotuję na parze, od czasu do czasu mieszając aby był kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy ok. 10 min. Podajemy w miseczce z ugotowanym ryżem i posypujemy szczypiorkiem z cebulki.




Życzę smacznego.