Pstrąg z chilli i cytryną
- 2 świeże pstrągi patroszone
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczka płatków chilli
- sól morska
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 gałązki koperku
- masło
- olej
- mąka
Przygotowanie:
Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron.
Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia i wsadzamy do środka po gałązce koperku i kawałku masła.
Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na maśle.
Pstrąga podajemy z cytryną i pieczonymi ziemniaczkami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz