Kotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego.
Kotlety mielone dobre cały rok
Składniki:
- 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso)
- 1 cebula
- 1 bułka lub bułka tarta
- jajko
- mleko
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką (jeżeli mięso mamy kupione już zmielone to bułkę rozdrabniamy dokładnie z mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz