Tarta truskawkowa
Składniki:
- 500 g truskawek
- 100 g margaryny Kasi
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 ml śmietany 30%
- 1 op. Śmietan-Fix
Przygotowanie:
Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu układamy na całej tortownicy opłukane, osuszone i pokrojone truskawki. Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Śmietanę 30% miksujemy z Fixem i ozdabiamy górę ciasta.
Życzę smacznego.
Prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń